Διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Καιρό Πολέμου – 70 Χρόνια από τη Σύμβαση της Χάγης του 1954»

Στο πλαίσιο της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), της επιμόρφωσης των Σπουδαστών της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)  και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (αίθουσα τελετών) στις 8 και 9 Μαΐου 2025, συνέδριο με θέμα:

«Η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε καιρό πολέμου – 70 χρόνια από τη Σύμβαση της Χάγης του 1954».

Το συνέδριο οργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με την υποστήριξη της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.

Κεντρικός άξονας του συνεδρίου ήταν η σύνδεση θεωρίας–πράξης–πεδίου. Ακαδημαϊκοί, αξιωματικοί και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με:

  • την τυπολογία των επιθέσεων κατά πολιτιστικών αγαθών,
  • τις σύγχρονες στρατηγικές προστασίας πολιτιστικών μνημείων,
  • το εφαρμοστέο διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο.
  • Τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό πολέμου για τον Ελληνισμό, τα έθνη και την παγκόσμια κοινότητα.

Το συνέδριο είχε ως στόχο τη νέα χαρτογράφηση της σχέσης δικαίου, άμυνας και πολιτισμού στο σύγχρονο και ασταθές διεθνές περιβάλλον, φέρνοντας σε διάλογο επιστήμονες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπροσώπους θεσμικών αρχών.

Η διοργάνωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνθήκες κρίσεων και ενόπλων συγκρούσεων.